10 فروردین 1404
سئو تکنیکال یا فنی، مجموعه استراتژیهایی است که باعث بهینهسازی سرعت، افزایش دسترسیپذیری و رفع مشکلات فنی سایت میشوند. در نتیجه، ابزارهای سئو تکنیکال هم برای تجزیهوتحلیل این بخشها طراحی شدهاند تا مشکلات فنی سایت، شناسایی و برطرف شوند. بهعنوان مثال، ابزارهای Google Search Console و Screaming Frog از جمله بهترین ابزار سئو تکنیکال هستند. با این حال، هر ابزاری که بهعنوان ابزار سئو تکنیکال معرفی شود، لزوماً کاربردی نیست. برای آشنایی با ابزارهای تخصصی سئو تکنیکال، این مطلب از وبلاگ HDM را مطالعه کنید.

بررسی مهمترین ابزارهای سئو تکنیکال
خوشبختانه، ابزارهای متعددی برای اجرای استراتژیهای سئو تکنیکال، در اختیار کارشناسان سئو قرار دارند. بعضی از این ابزارها روی تحلیل ساختاری سایت تمرکز دارند. بعضی دیگر، مشکلات ایندکس شدن صفحات را بررسی میکنند و سایر ابزارها برای بهینهسازی سرعت و عملکرد سایت طراحی شدهاند. در ادامه، مهمترین ابزارهای سئو تکنیکال را معرفی میکنیم تا با کاربرد و ویژگیهای کلیدی هر یک آشنا شوید:
ابزار Google Search Console و قابلیتهای آن
گوگل سرچ کنسول، یکی از ابزارهای رسمی گوگل برای نظارت و بهینهسازی عملکرد سایت در نتایج جستوجو است. این ابزار بهعنوان بهترین ابزار سئو فنی، برای شناسایی خطاهای ایندکس، وضعیت نمایش سایت و مشکلات فنی مرتبط با تجربه کاربری کاربرد دارد. مهمترین قابلیتهای این ابزار عبارتاند از:
- بررسی وضعیت ایندکس صفحات: این قابلیت نشان میدهد که کدام صفحات سایت در گوگل ایندکس شدهاند و کدام صفحات با خطا مواجهاند. امکان درخواست ایندکس سریع برای صفحات جدید یا اصلاحشده، در این بخش وجود دارد.
- گزارش تجربه کاربری (Core Web Vitals): این قابلیت عملکرد سایت را از نظر معیارهای سرعت، پایداری بصری و تعاملپذیری بررسی میکند. با کمک دادههای این بخش میتوان مشکلاتی مثل تأخیر در بارگذاری صفحه را شناسایی و رفع کرد.
- گزارش صفحات دارای خطای موبایل: مشکلاتی مثل فونتهای کوچک و باگهای نمایش سایت در فضای موبایل را گزارش میدهد.
- گزارش لینکهای داخلی و خارجی: این ابزار لیستی از لینکهای داخلی و خارجی را نشان میدهد که به سایت، ارجاع داده میشوند. بررسی این گزارش برای بهینهسازی ساختار لینکسازی داخلی و رفع لینکهای مخرب کاربرد دارد.
- شناسایی و رفع مشکلات امنیتی و دستی (Manual Actions): این قابلیت سایتهایی را شناسایی میکند که دچار مشکلات امنیتی هستند. همچنین، اگر سایت به دلیل نقض قوانین گوگل جریمه شود، جزئیات مشکل و راهکارهای پیشنهادی را نمایش میدهد.

ابزار تخصصی Screaming Frog برای تحلیل ساختار سایت
اسکریمینگ فراگ، یک ابزار تخصصی برای تحلیل ساختار سایت و شناسایی مشکلات فنی سایت است. این نرمافزار با بررسی صفحات سایت، اطلاعاتی درباره لینکها، متاتگها، وضعیت ایندکس، هدینگها و وضعیت ریدایرکتها ارائه میدهد. همچنین، با استفاده از این ابزار، میتوان مشکلات زیر را در سایت شناسایی کرد:
- لینکهای شکسته
- متاتگهای تکراری یا خیلی قدیمی
- صفحات دارای محتوای غیر مفید و بیارزش
از طرفی، ابزار اسکریمینگ فراگ قابلیت بررسی دادههای ساختاریافته، وضعیت کدهای پاسخ HTTP و دستورات Robots.txt هم دارد. تحلیل دقیق این ابزار سئو تکنیکال به کارشناسان سئو کمک میکند تا استراتژیهای بهینهسازی را بهدرستی اجرا کنند. خوشبختانه، منابع آموزشی ارزشمندی برای یادگیری و استفاده از این ابزار وجود دارند. مثلاً در بخش آکادمی سایت HDM، یک دوره آموزشی با عنوان «وبینار تحلیل دادههای سئو تا اقدامات مؤثر با Screaming Frog» وجود دارد. با تماشای این وبینار میتوانید درک عمیقتری از نحوه استفاده ابزار اسکریمینگ فراگ داشته باشید.

بررسی سرعت سایت با ابزارهای GTmetrix و PageSpeed Insights
سرعت بارگذاری صفحات یکی از عوامل سرنوشتساز در بهینهسازی تجربه کاربری و سئو سایت است. دو ابزار سایت GTmetrix و PageSpeed نسبت به سایر ابزارها، شناختهشدهتر و کاربردیتر هستند. این ابزارها عملکرد سایت را از نظر سرعت، میزان بهینهسازی کدها، بارگذاری تصاویر و سایر عوامل فنی بررسی میکنند.
موارد زیر، از جمله کاربردیترین ویژگیهای GTmetrix محسوب میشوند:
- بررسی معیارهای عملکردی سایت: این ابزار از چند معیار مهم مثل LCP (Largest Contentful Paint) و CLS (Cumulative Layout Shift) برخوردار شده است. این معیارها برای ارزیابی سرعت و پایداری سایت استفاده میشوند و واقعاً تأثیرگذار هستند.
- نمایش نموداری زمان بارگذاری صفحه: این قابلیت در GTmetrix، مدتزمان بالا آمدن صفحات مختلف سایت را نشان میدهد. کارشناسان سئو با کمک این قابلیت درک میکنند که کدام بخش از سایت باعث افزایش زمان بارگذاری میشود.
همچنین، دو ویژگی مهم PageSpeed Insights عبارتاند از:
- تحلیل جداگانه نسخه دسکتاپ و موبایل: یکی از مهمترین ویژگیهای PageSpeed Insights، بررسی عملکرد سایت در دو نسخه مجزا است. نکته جالب اینکه، این قابلیت نمره بهینهسازی هر کدام از نسخهها را هم نمایش میدهد.
- ارائه پیشنهادهای فنی بر اساس دادههای Google Lighthouse: از طرفی، این ابزار پیشنهادهایی را برای بهینهسازیهای سایت بر اساس استانداردهای گوگل ارائه میکند. در نتیجه، کارشناسان سئو تکنیکال، مشکلات سرعت سایت را شناسایی و برطرف خواهند کرد.

آشنایی با ابزارهای تست موبایل فرندلی
با افزایش تعداد کاربران موبایل در فضای دیجیتال، سازگاری سایتها با دستگاههای تلفن همراه، اهمیت قابل توجهی دارد. موتورهای جستوجو مثل گوگل، به موضوع «موبایلفرندلی بودن سایت» یا اصطلاحاً «Mobile-Friendliness» توجه ویژهای دارند. کارشناسان سئو با کمک ابزارهای تست موبایل فرندلی، مشکلات طراحی و تجربه کاربری نسخه موبایل سایت را شناسایی و اصلاح میکنند. در ادامه، با 5 ابزارهای کلیدی تست موبایل فرندلی سایت آشنا میشوید:
ابزار Google Mobile-Friendly Test
ابزار Google Mobile-Friendly Test یکی از سادهترین و در عین حال مؤثرترین ابزارهای بررسی سازگاری سایت با موبایل است. این ابزار در وهله اول، عملکرد صفحات سایت را در دستگاههای مختلف موبایل بررسی میکند. در ادامه، گزارشی از مشکلاتی مثل کوچک بودن فونتها، نزدیک بودن بیش از حد المانها و استفاده نادرست از محتوای عرضی هم ارائه میدهد. از طرفی، پیشنهادهای مفید گوگل برای بهینهسازی صفحات سایت هم در این ابزار نمایش داده میشوند.
ابزار PageSpeed Insights (بخش موبایل)
ابزار PageSpeed Insights علاوه بر بررسی سرعت سایت، یک بخش ویژه برای بهینهسازی فضای موبایل هم دارد. مثلاً شاخصهای FCP (First Contentful Paint) و INP (Interaction to Next Paint) بهصورت مستقیم روی تجربه کاربری در نسخه موبایل تأثیرگذارند.
به طور کلی، این ابزار بهینهسازیهایی را برای بهبود عملکرد صفحات سایت در فضای موبایل ارائه میکند. همچنین، نشان میدهد که چه عواملی باعث کُندی، سرعت خیلی پایین یا اختلال در نمایش صفحات سایت میشوند.
ابزار تخصصی Lighthouse برای فضای موبایلی
ابزار Lighthouse یکی دیگر از ابزارهای تخصصی گوگل برای بررسی عملکرد صفحات موبایل است. لایتهاوس، در کنسول توسعهدهندگان کروم (chrome) قابل استفاده است و 5 بخش مهم از جمله بهینهسازی سئو سایت دارد. گزارشهای Lighthouse به متخصصان سئو کمک میکند تا مشکلات رندرینگ و نمایش محتوا در فضای موبایلی را شناسایی و برطرف کنند.
ابزار BrowserStack برای شبیهسازی عملکرد سایت در موبایل
ابزار BrowserStack، برای شبیهسازی عملکرد سایت در دستگاههای واقعی و مرورگرهای مختلف استفاده میشود. متخصصان سئو با کمک این ابزار، صفحات سایت را روی دستگاههایی مثل iPhone، Samsung، Google Pixel و مرورگرهای مختلف تست میکنند. یکی از ویژگیهای کلیدی BrowserStack، امکان تست سایت در شرایط مختلف شبکه از جمله 3G، 4G و Wi-Fi است.
ابزار سریع و کاربردی Responsinator
ابزار Responsinator یک ابزار ساده و سریع برای بررسی نحوه نمایش سایت در اندازههای مختلف صفحهنمایش است. با کمک این ابزار میتوان صفحات سایت را در رزولوشنهای متنوع موبایل و تبلت مشاهده کرد. همچنین، امکان مشاهده مشکلات مرتبط با ابعاد و چینش المانهای سایت در فضای موبایلی هم وجود دارد. در مجموع، این ابزار برای بررسی اولیه و سریع Mobile-Friendliness سایت بسیار مناسب است.

نحوه استفاده از ابزارهای سئو تکنیکال برای بهبود عملکرد سایت
ابزارهای سئو تکنیکال امکانات زیادی برای تحلیل و بهینهسازی وبسایتها ارائه میدهند؛ اما استفاده صحیح از آنها نیاز به تخصص، تجربه و دانش فنی دارد. بررسی مشکلات فنی، لاگ فایلها و رفع مشکلات سرعت سایت، در صورتی نتیجهبخش است که توسط تیم متخصص انجام شود. بدون داشتن مهارت کافی، دادههای این ابزارها هیچوقت بهدرستی تفسیر نمیشوند. در نتیجه، این احتمال وجود دارد که عملکرد، ساختار و صفحات مختلف سایت، آسیبهای جبرانناپذیری ببینند.
سئو تکنیکال، موتورِ فنی سایت است؛ آن را جدی بگیرید!
بهینهسازی سئو تکنیکال، خیلی جدیتر از چند تنظیم ساده در گوگل سرچ کنسول است. از بررسی ساختار لینکها و سرعت سایت تا بهینهسازی سرعت، همه موارد تأثیر مستقیمی روی دیده شدن سایت در نتایج جستوجو دارند. خوشبختانه، در این مطلب با مهمترین ابزارهای مورد نیاز برای تحلیل و بهبود سئو تکنیکال سایت آشنا شدید. حالا کافی است که با کمک تجربه یا تخصص خودتان وارد عمل شوید یا پروژه را برعهده تیم متخصص بگذارید.
البته فراموش نکنید که ابزارهای سئو تکنیکال بهتنهایی کافی نیستند؛ شما به یک تیم متخصص نیاز دارید! آژانس دیجیتال مارکتینگ HDM برای اینکه سایتتان از نظر فنی بینقص باشد و در نتایج جستوجو رتبه بگیرد، آماده همکاری با شماست. برای دریافت مشاوره سئو، با شماره 88690818 – 021 تماس بگیرید یا فرم مشاوره را تکمیل کنید.
پاسخ به سؤالات متداول
ابزارهای سئو تکنیکال فقط برای سایتهای بزرگ مناسب هستند؟
آیا استفاده از بهترین ابزار سئو تکنیکال، باعث تقویت امنیت سایت هم میشود؟
چرا سایتهایی با سئو تکنیکال قوی هم ممکن است رتبه خوبی در گوگل نداشته باشند؟
آیا تست موبایل فرندلی فقط برای طراحی ریسپانسیو کافی است؟