اگر به دنبال بهبود خدمات سئو وبسایت خود هستید، ممکن است با اصطلاح “Canonical tag” برخورد کرده باشید؛ اما تگ کنونیکال دقیقاً چیست و چگونه میتوان از آن برای بهبود نمایش سایت در صفحات نتایج موتورهای جستجو (SERP) استفاده کرد؟ در این مقاله راهنمای جامعی برای استفاده از تگ canonical در سئو ارائه خواهیم داد.
تگ Canonical چیست؟
کنونیکال، تگ HTML است و به موتورهای جستجو نشان میدهد که کدام نسخه از یک صفحه سایت، نسخه ترجیحی است و شما میخواهید این صفحه ایندکس شده و در صفحه نتایج گوگل به کاربران نمایش داده شود. تگ کنونیکال به این دلیل مهم است که مانع از سردرگمی موتورهای جستجو به دلیل بررسی چندین نسخه از یک صفحه، مانند نسخههای دسکتاپ و موبایل یا صفحاتی با پارامترهای URL مختلف میشود.
چون سردرگمی موتورهای جستجو باعث میشود، هم رتبه سایتتان در صفحه نتایج گوگل افت پیدا کند و هم سایتتان از سمت گوگل جریمه شود. درواقع با استفاده از تگ کنونیکال، میتوانید به موتورهای جستجو بگویید که کدام نسخه از یک صفحه نسخه ترجیحی است و کدام نسخههای دیگر باید به عنوان نسخههای تکراری یا جایگزین در نظر گرفته شوند.
تگ Canonical و کاربرد آن در سئو
تگ کنونیکال ابزار مهمی در سئو است، زیرا میتواند به جلوگیری از مشکلات محتوای تکراری کمک کند و خیالتان از بابت اینکه نسخه دلخواه شما از یک صفحه سایتتان در نتایج جستجو به کاربران نمایش داده میشود. در ادامه به چند کاربرد تگ canonical در سئو اشاره خواهیم کرد:
انتقال اعتبار به صفحه اصلی (صفحه کنونیکال شده)
هنگامی که چندین نسخه از یک صفحه وجود دارد و هر کدام ممکن است لینک ورودی خود را داشته باشند، استفاده از تگ کنونیکال برای ادغام نسخههای فرعی در یک نسخه اصلی، باعث بالا رفتن اعتبار لینک اصلی و در نتیجه بهبود رتبه صفحه مورد نظر در صفحه نتایج موتورهای جستجو خواهد شد.
جلوگیری از مشکل محتوای تکراری یا Duplicate content
اگر چندین نسخه از یک صفحه بدون تگ کنونیکال وجود داشته باشد، میتواند مشکلاتی تحت عنوان محتوای تکراری ایجاد کند.
موتورهای جستجو ممکن است این نسخهها را به عنوان صفحات جداگانه ببینند که میتواند منجر به افت رتبه یا جریمه شدن صفحه شود. با استفاده از تگ کنونیکال مناسب، میتوان نسخههای فرعی را در یک نسخه ترجیحی ادغام کرد که میتواند به جلوگیری از مشکلات محتوای تکراری کمک کند.
بهبود تجربه کاربری
با هدایت کاربران به نسخه ترجیحی یک صفحه، میتوانید به بهبود تجربه کاربری کلی کمک کنید. این میتواند منجر به معیارهای تعامل بالاتر، مانند زمان در سایت و صفحات در هر جلسه شود که میتواند به بهبود رتبه در صفحه نتایج جستجو نیز کمک کند.
چگونه با href تگ canonical بنویسیم؟
هماهنطور که در ابتدا نیز گفته شد تگ کنونیکل یک المان HTML است که در قسمت Head صفحه قرار می گیرد. در زیر نمونهای از این لینک آورده شده است:
ویژگی یا Attribute “href” نسخه ترجیحی یا کنونیکال صفحه را مشخص میکند. این URL باید نسخه صفحهای باشد که میخواهید موتورهای جستجو برای ایندکس و رتبهبندی از آن استفاده کنند.
نحوه استفاده از تگ Canonical
اکنون که به چیستی تگ کانونیکال و کاربرد آن در سئو پرداختیم، بیایید نگاهی به نحوه استفاده از تگ کانونیکال در وبسایتها بیاندازیم. در اینجا مراحلی وجود دارد که باید دنبال کنید:
تعیین نسخه ترجیحی صفحه
قبل از اینکه بتوانید از تگ کنونیکال استفاده نمایید، باید مشخص کنید که کدام نسخه از صفحات سایتتان میخواهید نسخه ترجیحی باشد. این ممکن است نسخه دسکتاپ، نسخه موبایل یا نسخه ای با پارامترهای URL خاص باشد.
افزودن تگ Canonical به بخش Head صفحه
پس از تعیین نسخه ترجیحی صفحه، میتوانید تگ canonical را به بخش head کد HTML صفحه اضافه کنید. در قسمت قبل، چگونگی نوشتن تگ کنونیکال با استفاده از href توضیح داده شد. در ادامه دستورالعملهایی که باید هنگام استفاده از این تگ در وبسایت رعایت کنید، آورده شده است:
استفاده از URL صحیح
تگ canonical باید به نسخه ترجیحی صفحه اشاره کند. مطمئن شوید که تگ canonical از URL صحیح استفاده میکند و URL برای موتورهای جستجو قابل دسترسی است.
استفاده از تگ کنونیکال خود ارجاع دهنده (Self-referencing canonical tags)
اگر نسخه ترجیحی یک صفحه با خود صفحه یکی است، از تگ کنونیکال مرجع استفاده کنید. این تگ به موتورهای جستجو می گوید که این صفحه نسخه متعارف صفحه است.
تگ کنونیکال را در قسمت head صفحه قرار دهید
تگهای متعارف باید قبل از بسته شدن تگ </head> در قسمت head صفحه قرار گیرند.
استفاده از تغییر مسیر 301 به جای تگ کنونیکال برای محتوایی که به طور دائم منتقل شده است
اگر صفحهای را به طور دائم به یک URL جدید منتقل کردهاید، به جای تگ متعارف از تغییر مسیر 301 استفاده کنید. این اقدام تضمین میکند که کاربران و موتورهای جستجو به URL جدید هدایت شوند.
استفاده از تگ کنونیکال برای محتوای صفحه بندی شده (Pagination)
اگر سایت شما دارای محتوای صفحهبندی شده مانند پستهای وبلاگ یا لیست محصولات است، از تگ Canonical برای نشان دادن نسخه ترجیحی محتوا استفاده کنید.
با پیروی از این دستورالعملها اطمینان حاصل کنید که تگهای کنونیکال شما به درستی پیادهسازی میشوند و به جلوگیری از مشکلات محتوای تکراری کمک میکنند.
البته در مورد آخر کمی اختلاف عقیده میان کارشناسان سئو وجود دارد؛ اما طبق داکیومنتهای رسمی گوگل، باید صفحات Pagination را روی خود صفحات کنونیکال کرد، این در حالی است که متخصصان سئو معتقدند کنونیکال کردن این صفحات روی صفحه اصلی نتیجه بهتری را حاصل می نماید. زیرا که معتقدند ایندکس شدن صفحات Pagination میتواند باعث افت رتبه صفحه اصلی و همچنین هدر رفت بودجه خزش به خصوص در مواردی خواهد شد که صفحات Pagination زیادی در سایت وجود دارد.
به دلیل رواج و استفاده زیاد از سیستم مدیرت محتوا (CMS) وردپرس در ادامه به نحوه استفاده از تگ کنونیکال در WordPress خواهیم پرداخت.
پیادهسازی تگ کنونیکال در وردپرس نسبتا آسان است. در ادامه مراحل اضافه کردن تگ کنونیکال به سایت وردپرس با استفاده از افزونه Yoast و Rank math آورده شده است:
استفاده از تگ کنونیکال با استفاده از افزونه Yaost
نصب افزونه وردپرس
چندین افزونه وردپرس وجود دارد که میتواند به شما کمک کند تا تگهای متعارف را به سایت خود اضافه کنید. یکی از افزونههای محبوب Yoast SEO است. افزونه را در سایت خود نصب و فعال کنید.
فعال کردن تنظیمات پیشرفته
در افزونه Yoast SEO، به تب تنظیمات پیشرفته بروید و صفحات تنظیمات پیشرفته را فعال کنید. این کار به شما این امکان را میدهد، به تنظیمات پیشرفته برای پستها و صفحات جداگانه دسترسی داشته باشید.
ویرایش پست یا صفحه
به پست یا صفحهای که می خواهید تگ کنونیکال را به آن اضافه کنید بروید و آن را ویرایش کنید.
به تنظیمات Yoast SEO بروید
به قسمت تنظیمات Yoast SEO در انتهای صفحه بروید و روی تب Advanced کلیک کنید.
افزودن URL کنونیکال
در قسمت Canonical URL، نسخه ترجیحی صفحه را وارد کنید. باید نشانی اینترنتی که میخواهید موتورهای جستجو، ایندکس و رتبهبندی نمایند را در این قسمت وارد نمایید.
ذخیره تغییرات
هنگامی که URL کنونیکال را اضافه کردید، تغییرات را در پست یا صفحه ذخیره کنید.
بررسی تگ canonical
برای بررسی اینکه تگ canonical به درستی اضافه شده است، Source صفحه را مشاهده کنید و به دنبال تگ canonical بگردید. تگ canonical باید در قسمت head صفحه باشد و به نسخه ترجیحی صفحه اشاره کند.
با دنبال کردن این مراحل، میتوانید به راحتی تگهای متعارف را به سایت وردپرس خود اضافه کنید و به جلوگیری از مشکلات محتوای تکراری کمک کنید. برای استفاده از این قابلیت با استفاده از Rank math نیز باید مراحل مشابهی را طی نمایید.
اشتباهات رایج در استفاده از تگ Canonical
Canonicalization یکی از جنبههای مهم سئو است؛ اما درعین حال میتواند پیچیده و گیجکننده باشد. در ادامه برخی از اشتباهات متداول هنگام استفاده از این تگ که باید از آنها اجتناب کنید آورده شده است:
عدم استفاده از تگ کنونیکال
رایجترین اشتباه این است که به درستی از تگ کنونیکال استفاده نمیشود که میتواند منجر به ایندکس شدن و رتبهبندی چندین نسخه از یک محتوا به طور جداگانه شود و این موضوع باعث افت اعتبار و رتبه صفحه اصلی خواهد شد.
استفاده از URL های نادرست
یکی دیگر از اشتباهات رایج، استفاده از URL اشتباه در این تگ است. اگر از URL ناقص استفاده کنید یا فراموش کنید که پروتکل (http یا https) را اضافه کنید، ممکن است این اتفاق رخ بدهد. مطمئن شوید که از URL کامل و صحیح در تگ کنونیکال استفاده میشود.
استفاده نادرست از canonicals برای محتوای چند زبانه
اگر محتوای مشابهی در نسخههای چند زبانه سایت خود دارید، به جای تگ کنونیکال از تگ hreflang استفاده کنید. تگ hreflang زبان و هدف منطقهای محتوا را نشان میدهد و به موتورهای جستجو کمک میکند تا رابطه بین نسخههای مختلف صفحه را درک کنند.
جمع بندی
در آخر، تگ کنونیکال ابزاری قدرتمند برای مدیریت محتوای تکراری و اطمینان از اینکه موتورهای جستجو بهدرستی صفحات وبسایت شما را ایندکس و رتبهبندی میکنند، هستند. با نشان دادن نسخه ترجیحی یک صفحه، میتوانید از مشکلات محتوای تکراری جلوگیری کنید و مطمئن شوید که معتبرترین و مرتبطترین نسخه صفحه، نسخهای است که در نتایج جستجو ظاهر میشود.
پیادهسازی تگهای متعارف میتواند فرآیند پیچیدهای باشد؛ اما ارزش تلاش برای بهبود سئوی وبسایت و اجتناب از جریمههای احتمالی موتورهای جستجو را دارد. با پیروی از بهترین روشها مانند استفاده از URLهای صحیح، استفاده از تگهای کنونیکال خود ارجاعی و استفاده صحیح از تگها برای صفحهبندی و سایتهای چند زبانه، میتوانید اطمینان حاصل کنید که صفحات وبسایت شما به درستی ایندکس شده و توسط موتورهای جستجو رتبهبندی میشوند.
چه از وردپرس یا پلتفرم دیگری استفاده میکنید، مهم است که بدانید تگ کنونیکال چگونه کار میکند و چگونه آن را به درستی پیادهسازی کنید تا مزایای سئو را برای وبسایت خود به حداکثر برسانید.
با پیروی از دستورالعملها و بهترین شیوههای ذکر شده در این مقاله از سایت آژانس دیجیتال مارکتینگ HDM، میتوانید اطمینان حاصل کنید که وبسایت شما برای موتورهای جستجو بهینه شده است و بهترین تجربه کاربری ممکن را برای آنها فراهم میکند.